Kentänhoito tiedottaa

Ajankohtaiset terveiset kentänhoidoltamme!

Vuosi 2024

6.5.2024


Kentänhoidon terveiset


Pitkä talvi ja kevään vaihtelevat sääilmiöt aiheuttivat talvituhoja Vanhan Peuran viheriöille. Vanhan Peuran kylänurmikkaviheriöille pitkä ja ajoittain vähäluminen talvi oli hankala. Tilannetta ei parantunut niiden jäätyminen keväällä vielä pariin otteeseen. Nämä olosuhteet olivat yksivuotiselle heinälajille vain liikaa, joka koitui kylänurmikan kohtaloksi Vanhan Peuran viheriöillä. Tilanne ei ole ainutlaatuinen niiden historiassa ja onneksemme niiden toipuminen on jo hyvässä vauhdissa. Toki alkukevään kylmät säät ovat siinäkin ollut pienenä hidasteena, mutta viime viikon lämpö on auttanut valtavasti.

Viheriöt kylvettiin ensimmäisen kerran jo kuukausi sitten ja sama toimenpide tehtiin lämpöjen saapuessa viikko sitten maanantaina. Viheriöille tehtiin sekä rivikylvö ristiin että hajakylvö kauttaaltaan koko alueelle. Tämän jälkeen niille levitettiin ravinteita ja laitettiin harsot päälle. Harsojen avulla saadaan pidettyä kosteus kylvöjä varten hyvänä jo nostettua lämpötilaa etenkin yöaikaan. Osa viheriöistä on parantunut viikossa merkittävästi, mutta muutama hankala kasvupaikka laahaa muita perässä (17 griini). Kylvettävä heinälaji oli monivuotinen rönsyrölli, joka ei ole vielä taimettunut, koska se vaatii enemmän lämpöä ja pidemmän ajan taimettuakseen. Toiveina olisi, että rönsyrölli "nousisi ylös" ensi viikolla. Se mikä on auttanut viheriöiden kehittymistä, on kylänurmikka. Sen kukkiessa pariin otteeseen kauden aikana, tippuu maahan paljon siemeniä, jotka taimettuvat viileämmässä säässä kuin monivuotiset heinälajit. Tämä on sekä hyvä että huono asia. Tällä tavoin viheriöt kyllä toipuvat hieman nopeammin, mutta kylänurmikasta eroon pääseminen on mahdotonta.

Miksi kenttä ei ole vielä ollut auki? Uusi taimi on kulutuksen kestävyydeltään heikko ja tällä viikolla kylmenevä sää hidastaa taimien vahvistumista. Kylmät yöt tuovat kasville stressitilan, josta toipuminen vaatii hyvää yhteyttämistä (sokereita). Kylmä sää ei suosi yhteyttämistä, joten kulutusta lisäämällä riskeeraisimme kohtuullisen hyvän taimien alkukehityksen. Mahdolliset kovat sateetkaan eivät ole eduksi hennolle taimelle, varsinkin yhdessä kovan kulutuksen kanssa.

Osa viheriöistä pystytään avaamaan lauantaina 11.5. Tämä koskee ainakin puolia viheriöistä. Avattavien viheriöiden määrä tarkentuu, kun kurkkaamme muutamaan otteeseen harsojen alle viikon aikana. Ns. todella keskeneräisille viheriöille tullaan antamaan enemmän toipumisaikaa ja ne avataan heti, kun näen sen kulutuksen kannalta mahdolliseksi. Niitä tullaan pitämään harsojen alla, jotta saadaan kasvualustan lämpötilaa ylöspäin. Kaikille kentän viheriöille tullaan tekemään täydennyskylvöjä lisää, kun saadaan kylvöjen kannalta tärkeät yölämpötilat ylös.

Kentän muut osa-alueet ovat kohta pystyleikattu ja leikkuitakin on päästy tekemään. Tällä viikolla jatkamme viheriöiden kevyttä lannoittamista ja aloitetaan myös muiden alueiden lannoittaminen. Karheikkojen ja esikarheikkojen leikkuut aloitetaan tällä viikolla. Porkkalan viheriöt 7 ja 8 avataan peliin tiistaina 7.5. Tämän viikon sää on todella viileä, joten oletettavaa on, että kentät tulevat olemaan joinakin aamuina kohmeessa.

Rangen huoltopäivät ensi viikolla on tiistai ja torstai. Tällöin range aukeaa vasta kello 10.00.

Terveisin,
Tomi Laaksonen
Pääkenttämestari11.4.2024

Talvehtiminen ja kevään työt

Porkkalan kenttä saatiin avattua keskiviikkona 10.4. Pelattavuus kentällä on ajankohtaan nähden hyvä. Joillakin viheriöillä näkyy pieniä reikiä, jotka ovat syntyneet talven jäänpoistosta. Reiät menevät kyllä umpeen, kunhan kasvu vaan saadaan käyntiin. Kentällä on myös joitakin jääpolte kohtia. Viheriöt 7 ja 8 on kylvetty ja laitettu harson alle ja niitä pelataan hetken aikaa tilapäiselle viheriölle. Harson avulla saadaan nostettua maan lämpötilaa ja turvattua parempi ja tasaisempi kosteus kylvöjä varten. Muillakin viheriöillä on joitain pieniä painanne alueita, joissa on talven jäljiltä sama kohtalo, mutta kyseiset alueet ovat sen verran pieniä, että ne kasvavat umpeen olosuhteiden sen salliessa. Alueet ovat enimmäkseen reunoilla, joten pelaamiseen ne eivät paljoa vaikuta.

Vanhan Peuran avaamisesta ei ole tehty päätöstä ja se tullaan avaamaan siinä vaiheessa, kun se on kasvin kannalta järkevää. Kylvöt, elossa olevat kasvit ja kentänhoitajat odottavat tällä hetkellä lämpöä. Kaikki Vanhan Peuran viheriöt tullaan kylvämään seuraavien päivien aikana ja sen jälkeen ne laitetaan kaikki takaisin harson alle. Vanhan Peuran osalla viheriöistä on kasvin lehdet ottaneet hieman osumaa, mutta kuten osa jo keskiviikkona pelanneista näkikin, on siellä kauttaaltaan kasvuston kasvupisteitä elossa. Se lupaa hyvää, kunhan turvataan kasville lämpöä ja vettä, eikä kiusata sitä liiallisella kulutuksella. Vanhan Peuran kylänurmikkaisten viheriöiden talvehtimista emme vielä arvioi. Paljon valonpilkahduksia saa, kun kurkkaa harson alle. Vanhan Peuran 10 ja 17 viheriöillä on odotettavissa joitain vaurioita.

Kentän muilla pelialueilla talvehtiminen menee luonnollisesti samaa kaavaa noudattaen kuten viheriöilläkin. Kokonaisuudessaan lyöntipaikkojen ja väylien talvehtiminen on ollut hyvää. Painanne kohdissa on vesi/jää seissyt läpi talven ja niissä on joitain tuhoja. Kentän seuraaviin toimenpiteisiin viheriöiden jälkeen kuuluu: Väylien ja lyöntipaikkojen pystyleikkuu, karheikkojen harjaaminen, kentän siistiminen risuista jne. Kentän kastelujärjestelmä on saatu käynnistettyä ja tämä turvaa sen, että saamme kasteltua kenttää heti alusta lähtien tasapainoisesti ja ennen kaikkea turvattua vesi kylvöjä varten.

Muistutuksena kaikille, että kentänhoidossa on taas aloittanut joitakin uusia kasvoja, joille Peuramaan kentällä liikkuminen ei ole vielä arkipäivää. Kentänhoitajille on opastettu, miten annetaan pelaajalle lupa lyödä, joten pelaajien vastuulle jää kentänhoitajan merkin noteeraaminen ja kuittaaminen se nostamalla käsi ylös.

Kauden kynnyksellä tuli kentänhoitoon vielä pieni muutos, kun kolme kautta Peuramaalla kentänhoitajana työskennellyt Keijo siirtyi uusiin haasteisiin, onneksi pysyen kuitenkin kentänhoidon parissa. Haluan kiittää Keijoa hyvästä työstä ja toivottaa menestystä uusiin haasteisiin.

Tomi Laaksonen
Pääkenttämestari

Porkkala 10.4.2024


Peuramaa golfin talven toimenpiteitä ja tilanne 23.2. 2024

Viheriöt putsattiin pariin otteeseen onnistuneesti pelipinnalle syntyneestä loskasta ensimmäisinä talvikuukausina. Valitettavasti joulun aatonaaton vesisade kuitenkin aiheutti kentän viheriöille jääkannen. Lunta ei enää tässä vaiheessa ollut tarpeeksi, jotta se olisi sitonut veden itseensä, ja näin ollen vesi pääsi kulkeutumaan routaiselle pinnalle muodostaen sentin paksuisen jääkerroksen. Viheriöille syntynyt jääkansi rikottiin ensimmäisen kerran uutenavuotena. Tämän tarkoituksena oli tehdä jäähän reikiä, jotta kaasut pääsivät vapautumaan kasvualustasta. Tällä pyrittiin saamaan lisäaikaa varsinkin kylmänurmikkaisille viheriöille, koska sydäntalvi oli vasta edessäpäin. Samaan aikaan jäämurskeet jätettiin tietoisesti suojaamaan heinää ennusteissa olevilta paukkupakkasilta. Toimenpide päästiin onneksemme uusimaan kaikille viheriöille sään lauhtuessa helmikuun alussa. Tällöin myös suurin osa jäämurskeesta siirrettiin sivuun, jotta jääkannen paksuutta saatiin pienennettyä mahdollista uudelleen jäätymistä silmällä pitäen. Osa viheriöistä tuli tällöin kokonaan esille ja näyttivät erittäin hyvin voivilta.

Tällä hetkellä sää on lauhaa, mutta ennuste elää koko ajan. Toiveina toki olisi, että yöt pysyisivät plussan puolella, jolloin sulamisvedet eivät pääsisi jäätymään uudelleen ja uudelleen pelipintojen päälle. Viikonlopun aikana sulamista tulee tapahtumaan paljon ja sitä kautta ensi viikolla ollaan viisaampia kertomaan tilanteesta tarkemmin. Vedelle tehdään parhaillaan kanavia, jotta se poistuisi viheriöiltä mahdollisimman hyvin ja jäitä poistetaan viheriöiltä päivittäin.

Kauden 2022 kauden tapaisia tuhoja ei tulla näkemään, ellei säässä tapahdu kasvin kannalta jotain radikaalia. Joitakin tuhoja kylänurmikkaviheriöille varmasti tulee, mutta pyrimme minimoimaan ne niin, että tuhot olisivat enimmäkseen painanteissa. Kylänurmikka on yksivuotinen heinälaji ja halutessaan sen saa sinne hyvinkin nopeasti takaisin, joten sen menettämisestä ei kannata murheita kantaa. Joka tapauksessa tulevaisuuden tavoitteena on saada kentän viheriöille enemmän monivuotisia heinälajeja, jotta pelipinnoista tulee entistä parempia ja talvista toivottavasti hieman vähemmän työläitä ja tulokseltaan parempia.

Peuramaa golfin avoimet ovet järjestetään lauantaina 2.3 ja siellä kerron mielellään tilanteesta lisää.

Nähdään Peuramaalla

Tomi Laaksonen

Pääkenttämestari

Porkkala 6 viheriö. Heinälajina valtasosin luhtarölli, joka kestää jään alla pitkiäkin aikoja.

Porkkalan viheriöt näyttävät tällä hetkellä hyviltä. Kuten kuvasta näkee, vesi valuu painanteisiin. Niitä pyritään rikkomaan ja jäitä poistamaan, jotta koko viheriö saadaan pidettyä hengissä

Osa Vanhan Peuran griineistä näyttää tässä vaiheessa hyviltä. Kylänurmikka on herkkä ottamaan itseensä vielä keväällä, joten vielä ei nosteta käsiä ilmaan tämän viheriön osalta. Kuva ma 19.2

Ohessa tyypillinen kuva viheriöltä, jossa pinnanmuodot ovat tasaiset. Vesi ei pääse liikkumaan mihinkään, jääden näin viheriölle makaamaan. Näiden viheriöiden kohtalo talvehtimisen kannalta on vielä avoin. Kuva Vanhan Peuran viheriöltä kuusi. Kuva otettu 21.2


Vuosi 2023

Vko. 30 Porkkalan uudistukset

Porkkala 3 greenibunkkeri on nyt poistettu ja greenin ympärystä muotoiltu uudestaan. Greeni on normaalisti käytössä, mutta pallon lyöminen uudelta siirtonurmelta on ehdottomasti kielletty! Pallon saa alueelta hakea ja vapauttaa ilmaiseksi lähimmälle vapauttavalle paikalle narun ulkopuolelle tai Drop Zonelle. Seuraavaksi vuorossa on Porkkala 2 bunkkerin ja 4 takabunkkerin täytöt.

Valtavat kiitokset kenttähenkilökunnalle upeasta työstä ja joustavuudesta! Kiitos myös kaivinkonekuljettajalle Aleksille!


Vko. 29 Hetki vierähtänyt, paljon uutta tiedotettavaa!

Kesä on täydessä vauhdissa. Helteitä ei ole ollut, mutta se ei kenttää haittaa. Sopivat lämpötilat ja sade on pitänyt kentät vihreinä. Kentät on todella hyvässä kunnossa viime vuoteen verraten. Hyvää palautetta satelee pelaajilta, varsinkin väylien ja greenien kunnosta, kiitos! Kentänhoito ei tähän tyydy, vaan jatkaa kentän parantamista entisestään.

Kentillä on heinäkuussa pelattu valtavia määriä kierroksia. Olemme harmiksemme huomanneet että alastulojäljet jäävät monilta korjaamatta. Greenihaarukka on golfarin pakollinen varuste, ja sitä on käytettävä. Greenihaarukka laitetaan pienessä kulmassa kuopan sivusta sen alle, ja käännetään greenin pintaa reikää päin (kuoppaa ei nosteta!), toistetaan neljästä suunnasta. Tämän jälkeen voi ensiksi putterin lavalla tasoittaa ja tarvittaessa jalalla. Korjaamatta jääneet alastulojäljet muuttuvat todella nopeasti kuiviksi ja epätasaiseksi, jopa kuolleiksi kohdiksi. Tämä häiritsee puttaamista ja on oiva paikka kasvitaudin alulle. Kentällä ei ole enää siirtosääntöä, se tarkoittaa pelaajilta toimenpiteitä myös väylillä. Jos divotti lentää, haethan sen paikoilleen ja poljet sen jallalla kunnolla monttuun. Näin saadaan väylien pinnat pysymään niinikään tasaisena, eikä kenenkään tarvitse lyödä valmiista divotista. Huonosti paikatut divotit (jätetty löysästi) hajoaa väyläleikkurin alla.

Porkkala on tunnetusti meidän haastavampi kenttä. Koska siellä kierretään vähemmän kierroksia kuin Vanhalla Peuralla, on se myös useasti paremmassa kunnossa. Tarkkasilmäisimmät ovat varmasti huomanneet uusien tee-boksien rakentelun Porkkalan takaysillä. 11, 13 ja 16 ovat saamassa uudet tee-boksit mitkä lyhentävät väylien pituutta pitkillä- ja ylämäkiväylillä. Porkkalan etuysiltä menee kolme greenibunkkeria umpeen ja takaysiltä yksi väyläbunkkeri. Tämä kaikki tehdään jotta Porkkala antaisi enemmän onnistumisen tunteita ja pelaajat jakantuisivat tasaisemmin sen ja Vanhan Peuran välillä. Korjausten aikana väliaikaisia tee-paikkoja ja talvigreenejä voi olla käytössä, niistä pyritään ilmoittamaan ja opastamaan mahdollisimman hyvin.

Vanhan Peuran greenit tullaan ilmastamaan alkuviikosta. Ilmastuksen ajaksi greenin eteen asetetaan talvigreeni. Työ tehdään mahdollisimman nopeasti monella koneella, tavoite on 18r kuuteen tuntiin. Ilmastuksen jälkeen greenit jyrätään ja ovat täydessä iskussa. Ilmastus tehdään parantamaan greenin ilman- ja veden läpäisevyyttä. Pitkässä juoksussa tämä parantaa greenin pintoja, stressinsietokykyä ja myöhemmin talvehtimista.

Rangella on tätä nykyä siirretty ruoholta lyömiseen aina perjantaista sunnuntaihin. Perjantai aamuisin range leikataan ja ruoholyöntipaikat laitetaan paikoilleen. Maanantai ja tiistai aamuisin lyöntipaikat kerätään pois ja lyöntipaikat paikataan. Kiitos pelaajille jotka ovat pysyneet lyöntipaikan sisäpuolella, lyönyt ohjeiden mukaan ja perään paikannut omat lyöntijälkensä!

Peuramaan uuden logon brändäys on ollut käynnissä koko kauden, kun kylttejä, viittoja ja opasteita ollaan saatu pystytettyä. Pientä kenttätavaraa on vielä tulossa, mutta suurin osa alkaa olemaan jo paikoillaan.

Haluaisimme muistuttaa että Peuramaa Golf on yksityisalue. Yksityisalueella luvatta liikkuminen on kielletty. Yksityisalue alkaa Peuramaantien ja Vanhan Peuramaantien risteyksestä ja kattaa kaikki kentät ja tiet, klubi- ja harjoitusalueet sekä pysäköintialueet. Peuramaa Golfin alueella kaikki ulkoilu, pyöräily, koirien ulkoilutus ja asiaton oleskelu (sisältää kaikki moottoriajoneuvot!) on kiellettyä. Kentälle ei missään nimessä saa luvatta ajaa esim. noutamaan pelaajia. Alueella liikkuu ainoastaan työntekijät, golfarit ja heidän peliseura sekä ravintolavieraat.

Oikein aurinkoista heinäkuun jatkoa ja hyviä lyöntejä!


Vko. 22 Heinoja pelipintoja vielä hienommiksi

Koulujen päättyminen tuo lisää työvoimaa kentänhoitoon. Paljon onnea uusille ylioppilaille, ammattiin valmistuville ja myös muille lukuvuotensa kunnialla maaliin suorittaneille. Kentänhoidon puolelta lakin saa päähänsä Aleksi, Antti, Eero ja Juho.

Ensi viikosta aloittaa taas 5-7 uutta työntekijää erilaisissa rooleissa. Suurin osa työntekijöistä ovat nuoria ja ovat ensimmäistä kertaa virallisesti töissä. Heitä tullaan opastamaan, kuinka liikutaan kentällä turvallisesti ja kokeneempia työntekijöitä tullaan muistuttamaan samasta asiasta. Virheitä tullaan myös kokemaan, mutta pienet virheet toimivat hyvänä oppina tulevaisuutta ajatellen. Toivon pelaajilta tarkkaavaisuutta ja malttia varsinkin lyöntiluvan suhteen kentänhoitajan ollessa edessä.

Lämpötilojen pysyessä edelleen hieman alhaalla, on kentän edistyminen 100% viherpeittävyyteen hitaan puoleista. Väylät, lyöntipaikat ja viheriöt saatiin lannoitettua tällä viikolla ja ensi viikolla on ilmastusten aika. Vanhan Peuran viheriöt syväilmastetaan ma/ti ja ti/ke välisenä yönä. Tämän jälkeen ne jyrätään, jonka jälkeen ne ovat entistä paremmassa kunnossa. Lyöntipaikkoja ilmastetaan pitkin viikkoa ja samaa tehdään myös muille alueille. Kylvöjä tullaan myös jatkamaan. Nämä toimenpiteet auttavat kasvin kuntoa ja auttavat myös muutaman heikomman kohdan parantumista. Kasvua on kuitenkin ollut sen verran, että monessa paikassa on hieman epäsiistiä. Nämä alueet tullaan siistimään. Myös bunkkereiden kunnostaminen ja kitkeminen polkaistaan käyntiin oikein kunnolla. Hiekan määrä tarkistetaan ja sitä lisätään tarpeen mukaan. Osassa bunkkereita on kiviä, joita keräämisestä huolimatta tulee koko ajan lisää. Tämä on iso haaste, joka varmasti tarvitsisi isomman rempan bunkkereihin. Kentänhoito tekee sen suhteen parhaansa ja katsotaan mihin se riittää.

Väylälle Porkkala 13:sta on pyydetty viheriön viereen kelloa. Käyn ensi viikolla kaikki tämän tyyppiset kohdat läpi ja tiedotamme, mihin kaikkialle kelloja sitten tuleekaan. Asia on kuitenkin noteerattu.

Hyvää alkanutta kesää kaikille ja pidetään hyvistä kentistä hyvää huolta.

Tomi Laaksonen
Pääkenttämestari


Vko. 20 Heinä kasvaa!

Viime viikolla pelattu Finnish Tourin karsinta oli kentänhoidon työnäytös. Karsinta pelattiin Porkkalan kentällä, joka oli ja on edelleen loistavassa kunnossa. Kisaviikon edetessä jouduimme jopa hidastamaan viheriöiden nopeuksia, koska ne olivat parhaimmillaan jo yli 11 jalkaa. Kisan alkaessa viheriöt saatiin nopeudeltaan ja pelattavuudeltaan todella tasalaatuisiksi, josta koko kentänhoitotiimi voi olla ylpeä.

Kisan ohessa teimme myös Vanhan Peuran puolella ilmastuksen, kylvön (rönsyrölli) ja pienen hiekoituksen. Viheriöille annettiin myös ensimmäinen varsinainen rakeinen typpilannoitus, toki maltillisesti sitäkin, koska liikakasvua pyritään välttämään. Kokonaisuudessaan viikon odotukset ylitettiin ja omasta puolestani todella iso kiitos kaikille kentänhoitajille hyvin tehdystä työstä.

Tällä viikolla kasvukausi on todella lähtenyt käyntiin. Tiistain vesisade yhdistettynä lämpimiin öihin kasvattaa heinää jopa haluttua nopeammin. Toukokuu on yleisesti ottaen aina hankalin kuukausi, koska iso määrä kesätyöntekijöitä aloittaa vasta koulujen päätyttyä. Kova kasvu tulee varmasti näkymään kentän kunnossa. Karheikot kasvavat paljon sekä niiden pinta-ala on suhteellisen suuri. Tällöin niiden leikkaamiseen kuluu paljon aikaa normaalien toimenpiteiden ohessa. Tämän vuoksi hiekkaesteiden hoidon tasoa lasketaan väliaikaisesta ja ne tullaan ajamaan vain pari kertaa viikossa. Samaan aikaan heinän kasvun kanssa kasvaa ei-toivotut rikkakasvit. Niiden torjunta on jo aloitettu, mutta sateet ovat hidastaneet työn etenemistä. Työtä tehdään aikaisin aamulla, jotta häiriö pelaajille olisi minimaalinen. Tämä työ tulee jatkumaan parin seuraavan viikon aikana.

Hyvien pelipintojen takaamiseksi näin kasvukaudella ollaan reagoitu ruiskutuksilla. Viheriöitä ollaan lannoitettu vain kasvin kasvun tarpeen mukaan ja ruiskutusten mukana on mennyt kasvunsääde. Tämä vähentää heinän kasvua ja takaa näin paremmat pinnat puttaamiselle läpi vuorokauden. Väylille ollaan tehty muutamia maltillisia typpilannoituksia kostutusaineella höystettynä. Tällä pyritään pitämään väylien kasvu maltillisena, jotta kahdesti viikossa leikkaaminen olisi riittävä leikkuuväli. Rakeisen lannoituksen väylät saavat kesäkuun alussa.Porkkalan viheriöistä etuysi ilmastettiin keskiviikkona ja takaysi tullaan ilmastamaan perjantaina. Perjantaina viheriöt tullaan myös pystyleikkaamaan ja hiekoittamaan. Hiekan määrä tulee olemaan niin pieni, että sitä pelaajat tuskin edes huomaavat. Porkkalan viheriöt saavat ensimmäisen rakeisen lannoituksen perjantaina myöhään illalla. Toimenpiteet parantavat sekä kasvin että pelattavuuden kuntoa.

Vanhan Peuran 18:sta viheriön ympärille ja klubitalon lähelle on rakennettu kastelujärjestelmä. Tällä taataan alueen parempi kunto myös kuivana kesäkautena. Alueesta tulee samalla visuaalisti kauniimpi, jotta klubin terassilla voi viihtyä pidempääkin. Tämä kastelujärjestelmätyö saadaan valmiiksi viimeistään viikon 21 alussa. Viikolla 21 saa Vanhan Peuran kolmosen lyöntipaikka uudet nurmipinnat. Vanhat pinnat kuoritaan pois ensi viikon alussa ja uudet nurmet asennetaan keskiviikkona. Juurtuminen kestänee pari viikkoa, jonka aikana lyöntipaikan eteen tuodaan lyöntilava ja karheikkoa leikataan hieman alemmas. Pelaaja saa näin itse päättää pelaako lavalta vai esikarheikosta.

Pikku Peuraa ei olla unohdettu. Sen viheriöt on tällä viikolla ilmastettu, kylvetty ja lannoitettu. Sen kuntoa pyritään parantamaan, jotta koulujen loputtua kesäleiriläiset saavat aloittaa golfuransa mahdollisimman hyväkuntoisella kentällä.

Kauan odotetut opasteet saapuvat Peuramaalle piakkoin. Kuten aiemmin on mainittu, tulee niiden asentaminen viemään aikaa. Asentaminen aloitetaan kriittisimmistä paikoista eli väylätauluista. Muut opasteet tullaan kyllä tekemään, mutta kentän leikkuut ja muut työt tulevat olemaan prioriteetti numero yksi.

Muistuttaisin vielä kaikkia pelaajia turvallisuusasiasta. Jos kentänhoitaja on lyöntilinjallasi, niin pelaaja ei missään nimessä voi silloin palloa lyödä. Kentänhoitaja antaa lyöntiluvan nostamalla käden pystyyn ja siirtyy samalla sivuun, pelaaja kuittaa luvan nostamalla käden pystyyn. Tällä mahdollistetaan se, että kentänhoitajalla on edes jokin mahdollisuus nähdä pallo ja samalla kuulla mahdollinen FORE huuto. Kausi on edennyt vasta kuukauden verran ja jo nyt on sattunut muutamia vaaratilanteita. Pallo tulee kovaa vauhtia kohti ja osuessaan se voi olla kohtalokas. Pidetään siis kentästä ja kentänhoitajista huolta.

Aurinkoisin terveisin,
​​​​​​​

Tomi Laaksonen
Pääkenttämestari


Vko. 18 Hyvin rullaa!

Kausi on lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle ja kentänhoidolla riittää hommia. Ollaan vasta toukokuun alussa mutta saamme jo nyt nauttia upeista pelipinnoista. Talven jälkeisiä tuhoja on todella vähän, ja ne muutamat kohdat ovat tiedossa, harsoitettu, kylvetty ja hoidon alla. Viileämpi jakso on meneillään, lämpötila on öisin käynyt jopa pakkasella eikä päivisinkään kovin lämmintä ole. Kastelujärjestelmä toimii niin seuraavaksi kaipaisimme hieman lämpöä.

Leikkuita ollaan aloitettu griineillä, väylillä ja tiibokseilla sekä fore-griineillä. Porkkalan puolella aletaan valmistautumaan Finnish Tour karsintaviikonloppua varten. Leikkuukorkeuksia lasketaan ja bunkkereita laitetaan kuntoon. Seuraavan kahden viikon sisään tulemme ruiskuttamaan rikkakasvien-torjuntaaineita.

Tälle kaudelle ollaan saatu hankittua paljon uutta tavaraa kentälle. Lipputangot, kupit, tiimerkit, tiikupit ja etäisyystolpat ollaan saatu jo heti kauden alkuun. Roskiksia ja penkkejä ollaan myös kunnostettu ja maalattu. Pallopesureiden puhdistusta ja veden vaihtoa tullaan suorittamaan viikottain ja niihin on tulossa uudet pyyhkeet. Tällä hetkellä kaikki liput ovat väliaikaisia. Uusia lippuja on tulossa kaikille peli- sekä harjoitusgriineille lähiaikoina. Iloksemme voimme myös kertoa että todella moni virheellinen väyläopaste tullaan päivittämään. Huonosti sjoitettuja väyläopasteita siirretään kauden edetessä. Rangella päästään vihdoin eroon vanhoista etäisyyslipuista kun me saadaan kunnon numeroidut etäisyystaulut 50, 100, 150 ja 200m etäisyyksiin. Range saa myös kymmenkunta uutta mattoa. Klubitalon ympäristö ja Vanha Peura 18 tulee saamaan laajemman kastelujärjestelmän vihreämmän klubiympäristön saamiseksi. Uuden logon ja värimaailman brändäys saa myös jatkoa. Autotien varteen on tulossa uusia kylttejä. Klubi- ja harjoitusalueet saavat uudet opasteet. Peuramaa Golf on myös saamassa ison määrän sähköauton latauspaikkoja!


Vko 16: Kentät auki ja kovaa golfkautta kohti!

Kerta rysäyksellä tullut kevät toi mukanaan kiireet. Pikku Peura saatiin auki pääsiäiseksi ja Porkkala puoli viikkoa myöhemmin. Vanha Peura aukeaa perjantaina 21.4. Kenttien kunnosta on tullut positiivista palautetta, mutta työtä on vielä todella paljon edessä.

Väylien pystyleikkuu on saatu päätökseen leikkuun osalta ja nyt keräämme muiden töiden ohella leikkuujätettä karheikkojen reunoilta pois. Karheikkojen harjaaminen aloitetaan piakkoin, jotta saadaan heinää nostettua ylös ja kasvualustan pintaan hieman ilmaa. Tätä työtä pyritään tekemään mahdollisimman paljon ennen mahdollisia luonnon sateita. Varsinaiset leikkuut on aloitettu väylien osalta ja tarpeen mukaan niitä aloitetaan pian muillakin pelialueilla. Kastelujärjestelmä käynnistettiin jo viikko sitten, joka on tuulisen ja aurinkoisen sään takia ollut kultaakin arvokkaampi asia.

Lannoitukset ollaan jo tietyille pelialueille saatu tehtyä ja seuraavaksi otetaan käsittelyyn väylät. Koska väylille on pystyleikkuu jo saatu tehtyä, tullaan niille levittämään kalkkia maan pH:n nostamiseksi. Työ tehdään 18.4., jonka jälkeen niille aletaan antamaan muita ravinteita ruiskuttamalla.

Kauden edetessä ja kilpailukalenterin sen salliessa joitakin lyöntipaikkoja laitetaan harson alle. Lyöntipaikat ovat kylvetty viime syksynä ja uudelleen tänä keväänä, mutta heikon kastelujärjestelmän peittävyyden takia kylvöjen onnistumisessa on haasteita. Toki kulutus vaikeuttaa sitä entisestään. Harso estää kulutuksen, pitää kosteutta ja nostaa maan lämpötilaa. Näillä eväillä saadaan lyöntipaikkojakin parempaan kuntoon kauden edetessä. Sama toimenpide tullaan tekemään harjoistualueelle heti kun aikataulu sen mahdollistaa. Harjoitusalueet tulevat olemaan hetken aikaa pois pelaajien käytöstä ja tulemme ilmoittamaan aikataulusta erikseen.

Työt eivät tähän lopu. Kentän varustelu on vielä vaiheessa ja sitä jatketaan yöpakkasten poistuttua lopullisesti. Kauden edetessä kentälle asennetaan etäisyyspaalut (kuva alla), jotka ovat yhtenäisiä uuden teemerkkien ja broken tee -roskalaatikoiden kanssa. Paalut tullaan asentamaan maahan ”holkeilla”, jotta paalun aluetta on helppo hoitaa ja se palautuu aina tismalleen samaan kohtaan takaisin. Nämä kaikki asiat vievät kentänhoidolta aikaa, joten ihan kaikkia haluttuja asioita ei kerralla saada tehtyä.

Bunkkereiden kunnostus aloitettiin jo viime syksynä. Bunkkerien reunat siistittiin ja hiekan määrä tarkistetaan. Viime syksynä tehtiin yli puolet Vanhan Peuran bunkkereista. Työ on kesken ja sitäkin tullaan jatkamaan kevään edetessä. Vanha Peura tehdään valmiiksi, jonka jälkeen siirrytään Porkkalan kautta Pikku Peuralle ja harjoitusalueille.

Vanhan Peuran väylällä viisi uusitaan rikkoutunut viheriökastelu vastaamaan paremmin alueen tarpeita. Aiemmin kaikki sadettimet toimivat samanaikaisesti eikä niitä pystynyt erikseen ohjaamaan. Nyt lisätään sadettimien määrää ja jokaiselle sadettimelle tulee oma ohjaus, jonka ansiosta aluetta pystyy kastelemaan tehokkaammin. Jatkossa kastelu kattaa myös tien ja griinin välissä olevan alueen.

Talvigriinit on Vanhalla Peuralla käytössä väylillä 5 ja 17. Väylää viisi pelataan talviviheriöille kunnes kastelujärjestelmän muutostöiden mahdollistama parempi kastelupeittävyys parantaa viheriön pelattavuutta riittävästi. Väylä 17:n viheriöalue on varjossa ja näin ollen kasvu ei ole yhtä pitkällä kuin muilla viheriöillä.

Kentänhoidossa on aloittanut ja tulee aloittamaan paljon kentänhoidon ensikertalaisia. Heitä on opastettu miten kentällä toimitaan, mutta kiireiden keskellä ajatuskatkoksia saattaa tapahtua, joten malttia ja ymmärrystä pelaajien puolelle.

Hyvää pelikautta kaikille!

Peuramaan kentänhoitajat


V. 12 Takatalvi...

Peuramaan range avattiin 21.3. Se on auki joka päivä kello 10 eteenpäin, säävarauksella. Pikku Peura aukeaa heti kun kaikki lumet ovat sulaneet ja pahimmat yöpakkaset ovat takanapäin.

Peuramaan uuden logon ja uusien värien brändäys keskeytyi koronan takia, mutta nyt päästään jatkamaan. Väylien etäisyystupsut poistuvat, ja tilalle tulevat tyylikkäät tolpat karheikkoon. Myös uudet teemerkit on tekeillä. Penkkejä ja roskiksia on huollettu ja maalailtu huoltohallilla. Myös todella paljon muuta uutta on luvassa!

Kenttä on talvehtinut tähän mennessä loistavasti. Ensi viikolla saamme ns. takatalven, eli lunta ja kylmempää säätä on luvattu. Lumi toimii luonnon lämpöpeitteenä ruoholle, ja lumien sulattua laitamme Vanhan Peuran -, Porkkala 3 - ja harjoitus-greeneille harsot. Säiden lämmetessä Porkkalan greenit holkitetaan. Kevättöitä ollaan jo lämpiminä päivinä aloiteltu, viheriöille ollaan levitetty kalkkia jotta pH-arvoa saadaan ylös. Sulat ja kuivat lyöntipaikat sekä rangen uusi lyöntialue on kylvetty. Näille levitetään myös tarvittaessa harsot jotta siemenet itäisivät nopeammin. Kun väylät ovat tarpeeksi sulat ja kuivat, tullaan ne pystyleikkaamaan, hiekoittamaan ja kalkitsemaan. Bunkkereita siistitään kevään edetessä. Karheikkoalueita tullaan harjaamaan jotta niiden kunto ja kasvu parantuisi. Vesiesteiden reunoja ollaan siistitty.

Klubitalon sisäharjoittelupaikat puretaan v. 13 lopussa. Kipin kapin simulaattoria varailemaan!

Vaikka talvehtiminen on ollut hyvää, on töitä vielä paljon edessä, jotta päästään kentän kunnon suhteen halutulle tasolle.


V. 11 Ei enää kauaa!

Muutama viikko sitten oli puunkaatoa paukkupakkasessa. Porkkala 16 väylän oikealta puolelta kaatui 20 puuta, mikä helpottaa huomattavasti oikealle lähteneen avauksen pelastamisessa.

Aurinko lämmittää ja ollaan askel lähempänä kevättä. Auringon lämpö ja mahdolliset vesisateet antavat lumelle kyytiä. Range, Pikku Peura, lähipeli ja muutama väylä on hiekoitettu. Hiekalla auringon lämpö sidotaan pintaan ja tämä auttaa huomattavasti lumen sulattamisessa.

Sulaneet greenit näyttävät erittäin hyvältä vuodenaikaan nähden. Kentänhoidolla on jo nyt hieno porukka kasassa joka reagoi nopeasti jos jokin takatalvi vielä pääsisi yllättämään.

Kentänhoito valmistautuu tulevaan kauteen ja huoltaa sekä koneita että kenttätavaraa. Myös todella paljon uutta on tulossa Peuramaalle!


V. 10 Testipalat lupaavat hyvää

Talvi on jälleen palannut, eli golf saa vielä odottaa. Sääennuste näyttää hyvältä, pakkasella pysyy ja ruoho on suojassa paksun lumipeitteen alla. Kahdelta greeniltä on 1.3 otettu reiän kokoiset testipalat, ensiksi jääkaappiin ja sen jälkeen huoneenlämpöön ja valoon, simuloimaan kevättä. Testipalat otettiin Porkkala 2 greeniltä ja Vanha Peura 4 greenin takaosasta, jonka kanssa on ennen ollut talvehtimisongelmia.

Palojen ensimmäinen tarkistus sai kentänhoidon hieman säikähtämään, mutta tiedettiin että mitä vain voi vielä tapahtua (kuva 1). Jo päivää myöhemmin kun palat olivat saaneet hieman valoa ja lämpöä tilanne näytti jo paremmalta (kuva 2). Kirjoitushetkellä 6.3 tilanne testipalojen suhteen on upea, ruoho on vihreää ja alkanut kasvaa (kuva 3). Eli, jos tämän osatalven jälkeen alkaisi oikeasti lämmetä, lumi sulaisi eikä enää pakkasia tai muita yllätyksiä tulisi, voisi jopa sanoa että greenien talvehtiminen olisi onnistunut, ainakin paremmin kun edellisvuosina. Kentänhoito on aina valmiudessa, jos greenit täytyisi vielä puhdistaa loskasta tai vedestä. Tähän mennessä olemme tehneet oikeita päätöksiä oikeaan aikaan, ja se näkyy. Viime vuonna tähän aikaan greeneillä oli pahimmillaan 20cm jääkerros.

Kuva 1

Kuva 2

Kuva 3


V. 8 Hiihdetään nyt, golfataan myöhemmin

Hiihtolomalle saatiin huikea talvisää, reilusti lunta ja kovat pakkaset. Nurmi on nyt pakkasia suojassa hienon lumipeitteen alla. Greenien pintojen pitäisi olla kuivat ja vihreät, joten nyt nautitaan ja mietitään mahdollisia toimenpiteitä taas säiden lämmetessä.

Kentälle on sunnuntaina 19.2 taas vedetty ensimäiset ladut! Latuja on lyhyempi 1,3km ja pidempi 5,7km. Latu lähtee laskettelukeskuksen parkkipaikan reunasta, Vanha Peura 3 greenin takaa, hiihtosuunta vastapäivään ja ainoastaan perinteinen. Ladut tehdään paikallisten vapaaehtoisten voimin, kun lumitilanne sen sallii, ja ladut korjataan yleensä lumisateiden jälkeen. Peuramaan golfkentällä hiihtäminen on ilmaista, ja ladun alku on lähellä Jerikonmäen ladun loppua. Muistetaan pysyä vain sinisillä merkatuilla laduilla, golfkentällä on vesiesteitä ja kuoppia, sekä erittäin herkkiä eri kentän osaalueita. Koirat ovat kiellettyjä. Peuramaan klubitalolta saa juotavaa ja pientä purtavaa sen aukioloaikojen puitteissa, tervetuloa nauttimaan auringosta terassille!


V. 5

Helmikuun puolelle selvitty mutta käänteitä talven säässä saadaan aivan varmasti vielä kokea. Kentän talviehtiminen näyttää vielä 3.2 oikein mainiolta ja greenien pinta on vihreä. Greeneillä ei siis ole jäätä mikä voisi aiheuttaa viime kaudelta tuttua jääpoltetta. Lumen puutteessa tähän aikaan talvesta on sekä hyviä että huonoja puolia. Riski kasvitaudeille ja lumihomeelle vähenee merkittävästi. Meillä on kylmä viikonloppu edessäpäin. Jos kasvi on lämmöstä ja valosta purkanut akklimatisaationsa, voi se ilman lämpöäeristävää lumipeitettä jäätyä kovilla pakkasilla. Herkimmät heinälajit tälle ovat yksivuotiset raiheinä ja monelta kentältä löytyvä kylänurmikka. Perjantai päivällä Peuramaalle leijaili ohuenohut lumikerros, toivotaan että siitä on avuksi. Seuraavaksi kentänhoito valmistautuu tulevaan kauteen kunnostamalla kenttätarvikkeita. Myös vesialueiden reunoja siistitään isolla kädellä, kun siihen nyt on mahdollisuus.


V. 4 Lämpötilat vaihtelevat

Parin viikon takaiset tulvat laskivat nopeasti ja kenttä vihertää jo monin paikoin. Vaihtelevat lämpötilat aiheuttavat kiireitä kentänhoidolle. Jos plusasteet tai vesisateet jäävät vetenä tai loskana greenin pintaan ja se jäätyy, ollaan samassa tilanteessa kun viime talvena. Joka kerta tänä talvena kun on plussaa, ja uusi pakkasaalto on lähestymässä, greenit täytyy puhdistaa. Ensiksi suurin osa painavasta lumesta ja loskasta siirretään varovaisesti pienillä traktoreilla. Sitten pinta puhdistetaan kolalla ja vesityöntimellä. Tänä viikkona greeneiltä on myös puhallettu roskat pois. Vanhan Peuran greeneille suoritetaan ennätyksellisen aikainen ruiskutus, kun greenit saavat torjuntaaineen lumihometta vastaan. Kulisseissa tapahtuu, meille on tulossa hieno golfkesä!


V. 1 Vuoden 2023 ensimmäinen tiedote kentän talvehtimisesta

Lauhan jakson mukana tuomat vesisateet sulattivat lumimassan muodostaen loskakerroksen viheriöille. Loskan määrä vaihteli paljon viheriöiden sijainnista riippuen. Kentänhoito reagoi haastavaan tilanteeseen puhdistamalla kaikki Peuramaa golfin viheriöt loskasta. Työ tehtiin uuden vuoden molemmin puolin yhdessä muutaman vapaaehtoisen kanssa. Tästä joustamisesta iso kiitos Kimille, Keijolle ja talkoolaisille. Nyt viheriöt ovat kevyesti roudassa, jäästä vapaita ja noin 10-15 cm lumipeite suojaa niitä loppuviikon kovilta pakkasilta. Tilanne on siis tällä hetkellä viheriöiden ja monen muun kentän alueen osalta optimaalinen.

Koska viheriöt ovat roudassa, toivommekin lisää lunta. Suurempi lumen määrä toimii toki eristeenä pakkasia vastaan, mutta suojaa pelipintoja myös jään muodostumiselta. Seuraava lauha jakso on jo ennusteissa näkyvissä, joten toivotaan ennusteiden olevan kentänhoidon puolella ja sateiden tulevan lumena. Joka tapauksessa, kentänhoidossa tehdään kaikki voitava, jotta jäätä ei viheriöille pääsisi muodostumaan.

Hyvää uutta vuotta toivottaen,

Tomi Laaksonen​​​​​​​2022V. 51 Runsaista lumisateista kohti vesisateita

Rekry on auki! Lue lisää: https://careers.gogolf.fi/jobs/2297333-kentanhoitaja-peuramaa-golf

Aikainen talvi ei päässyt yllättämään Peuramaan kentänhoitoa. Syksylle suunniteltuja töitä päästiin tekemään todella suuri määrä ja tästä puurtamisesta iso kiitos kentänhoitajille. Vaikean kauden jälkeen, syksy oli normaalia työläämpi ja syksyllä nähtyä hyvää tekemistä tullaan jatkamaan tulevaisuudessa.

Kasvin kannalta stressaava vuosi 2022 toi syksyn sateiden yhteydessä kovan tautipaineen. Peuramaalla pystyimme toimenpiteillämme pitään lumihomeen kurissa ja toivotaan, että toimenpiteet kantavat hedelmää ensi kautta ajatellen. Alla muutamia pointteja tämän hetken tilanteesta kentällä

Lumi sulaan maahan

Syksyn tautipaine ja lumi sulaan maahan ei ole lähtökohtaisesti ihan optimi, mutta on sata kertaa parempi kuin routa ja vaihtelevat säät vesisateineen. Tällä hetkellä Peuramaalla lunta on todella paljon (yli 40cm), mutta lumen alla maa ei ole jäässä. Tällöin talven ajan ja varsinkin kevään koittaessa lumen ja maan välinen kerros lämpenee ja kostuu, joka tuo tullessaan oivat olosuhteet kasvitaudeille. Keväällä useammin nähty tauti on lumihome (Microdochium nivale), mutta kun lumipeite on yli kolmen/neljän kuukauden ajan, saattaa jopa etelässä olla harmaalumihometta (Typhula incarnata). Näitä molempia kasvitauteja varten on tehty torjuntoja ja viimeinen niistä saatiin tehtyä vain muutama päivä ennen lumentuloa.

Jouluviikon sateinen sääennuste

Kuten usein, mutta ei aina, tulee lauhajakso ennen joulua. Niin se tulee tänäkin vuonna. Juuri kun olemme saaneet kauniin lumipeitteen koko Peuramaan golfin ylle, tulee koko viikoksi ennustettu lämmin ja sateinen jakso. Ensimmäinen ennuste näytti jo pilaavan kentänhoitajien joulun, mutta onneksemme ennusteen tarkentuessa, sateiden määrä on vähentynyt ja tästä selvittäneen säikähdyksellä.

Lunta on paljon, joten uskoakseni 10-15mm. vesisateen sattuessa useammalle päivälle, ei läpäise hankea niin, että vesi pääsisi makaamaan viheriöiden ja muiden alueiden pinnalle. Toiseksi, maa ei ole roudassa, joten pieni vesimäärä menee kasvualustan läpi, kunhan sateiden jälkeen ei heti tulisi kovia pakkasia. Sateiden jälkeen on luonnollisesti luvattu viilenevää säätä, mutta se tapahtunee maltillisesti.

Kentänhoidon resursseja on kasvatettu ensi viikoksi varmuuden vuoksi, jotta pahimmassa tapauksessa pystymme reagoimaan tilanteeseen. Onneksemme myös talkoolaisia on muutamia ja jokainen auttava käsipari on näissä tilanteissa avuksi. Mekaaninen hoito isolla koneella viheriöiden päällä maan ollessa sula, on aina riski tuhoille. Vähintään painaumia se jättää, joihin vesi usein jää makaamaan. Pahimmassa tapauksessa pintoja lähtee irti kauhan haukatessa pinnanmuotoihin. Tästä syystä tykkään tehdä näitä asioita käsin ja isolla porukalla ja tälläisia tilanteita varten ei kentänhoitajien määrä riitä. Toivotaan todella, että sateet tulevat vähäisinä ja hanget estävät veden pääsyn pelipinnoilla. Ilman viileneminen olisi myös tervetullutta. Tällöin myös kentänhoito pääsee levollisin mielin joulun viettoon ja uudella energialle kohti kautta 2023


Kentän talvehtimisesta tullaan tiedottamaan aika ajoin, joten Peuraamaa golfin kentänhoitosivusto seurantaan!


Hyvää joulunaikaa kaikille toivottaen,


Tomi Laaksonen

Pääkenttämestari


V. 49 Hiihtoladut avattu!

Ollaan saatu hieno määrä lunta ja lisää on tulossa. Torstaina 8.12 Peuramaan kentille ajettiin tuoreet ladut. Ladut lähtee laskettelukeskuksen parkkipaikan koillisreunasta, hiihtosuunta vastapäivään ja ainoastaan perinteinen tyyli. Lyhyempi kierros on 1,3km ja pidempi kierros 5,7km. Golfkenttä on yksityisalue, sisältää sekä arkoja osaalueita että vesiesteitä, pysy sinisillä merkatulla ladulla. Koirat kielletty. Latua ylläpitää tuttuun tapaan kokeneet paikalliset talkoovoimin. Hiihtäjät ovat tervetulleita klubitalolle, sen aukioloaikojen puitteissa, kahvittelemaan!

Kentänhoidon puolella toivotaan kunnon pakkasia että nurmen pintaan ei jäisi loska -> jääkerrosta. Kentänhoito huolehtii koneista ja terottamisesta ja muista talviaskarreista. Ensi kautta suunnitellaan jo kovaa vauhtia!V. 48 Talvihommia

Kentänhoito ei hiljene, mutta porukka pienenee työtehtävien vähentyessä. Kentällä on ainoastaan lumi/jäätilanteen jatkuvaa seurantaa sekä nauhojen/aitoijen tarkistusta. Juuri nyt säätilanne näyttää hyvältä, lumipeite on pysynyt ja ennuste näyttää pysyvän pakkasen puolella. Teitä ja tarvittaessa myös kenttää aurataan. Huoltohallilla tehdään siivousta ja järjestystä. Teroituskoneet käyvät kuumana kun teriä laitetaan kuntoon ensi kaudeksi.

Lumen tulon jälkeen on liikenne parkkipaikoillamme valitettavasti lisääntynyt. Koko Peuramaa Golf on yksityisalue, asiaton oleskelu on ympäri vuoden ehdottomasti kielletty. Alueella on tallentava kameravalvonta ja siellä liikkuu päivittäin henkilökuntaa, asiakkaita sekä asukkaita.

Pyrimme estämään kaiken turhan liikkumisen golfkentällä. Lumensyvyyden salliessa, kentälle tehdään hiihtoladut. Ilmoitamme kun latu on käytettävissä! Ladun on määrä alkaa laskettelukeskuksen parkkipaikan koillisreunasta. Pystytämme karttaa ja muistutusta että muualla kuin merkatuilla laduilla liikkuminen (kävely, hiihtäminen ja pulkkailu) on kielletty. Golfkenttä on yksityisalue ja sisältää arkoja osia (greenit), kuoppia sekä vesiesteitä. Tämä koskee myös rangea ja Pikku Peuraa! Klubitalon aukiolojen aikana voi sisälle tulla lämmittelemään tai nauttia auringosta terassilla, pientä purtavaa ja juotavaa on saatavilla. Trackmanit x2 ja lyöntipaikat palvelevat innokkaita golffareita, tervetuloa viettämään mukavia golfhetkiä perheen tai kaveriporukan kesken!


V. 47 Talvi on saapunut

Peuramaa on 20cm lumipeitteen alla, kaikki kentät ja harjoitusalueet (range mukaanlukien) on suljettu. Pidämme silmällä mahdollisesti muuttuvia sääennustuksia. Sisätiloissa toimii lyöntipaikat sekä Trackmanit ja siellä saa myös lämmintä juotavaa sekä pientä purtavaa. Kentänhoito suunnittelee talven työvuoroja ja työtehtäviä. Huoltohallilla koneita huolletaan ja teriä teroitetaan, yleisesti paikkoja laitetaan talvikuntoon. Rangematot ja golfkärryt on kerätty pois. Roskiksia on otettu pois käytöstä, penkkejä ja istutuksia on viety hallille talvisäilöön ja kunnostusta varten. Kentänhoitajat auraavat teitä sekä viimeistelevät nauhoja ja aitoja greenien ja kenttäalueiden ympärille, pyrimme kaikin voimin pitämään laskettelijat, hiihtäjät ja pulkkailijat poissa greenien läheisyydestä ja kentältä.

Jos lumen syvyys ja talvi sen sallii, tehdään Peuramaan kentille tuttuun tapaan hiihtoladut. Muistakaamme, että Peuramaa Golf on yksityisalue, asiaton oleskelu on kielletty, niin kuin on myös ilman latuja hiihtäminen ja ladulta poikkeaminen/omien reittien tekeminen. Golfkentällä on jyrkkiä pudotuksia, lukuisia vesiesteitä/lampia ja hauraita kentän osa-alueita. Julkaisemme lisätietoa kun latuja on saatavilla, ja tänä vuonna tulossa myös reittikartta eetäisyyksineen. Klubitalon aukioloaikojen (talviharjoittelun) puitteissa, hiihtäjät ovat tervetulleita rauhalliselle "aurinkoterassille" nauttimaan lämpimästä juomasta ja pienestä purtavasta. Muistakaa siirtyessänne, että greenejä on kaikkialla, pysytelkää teillä tai tulkaa autolla.


V. 46 Säät kylmenevät

Kylmä jakso alkamassa ja kaikki paitsi range suljetaan toistaiseksi. Muistakaa, että jäisellä nurmella liikkuminen on ehdottomasti kielletty! Jäässä oleva ruoho katkeaa ja kuolee. Kentänhoitajat tekevät kaikkensa varmistaakseen mahdollisimman onnistuneen talvehtimisen, jos talvi näyttää samalta kuin viime vuonna, eli paljon lämpötilan vaihtelua ja jäätä. Pyrimme saamaan vettä kuljetettua salaojakerrokseen ja kaivoihin sekä ohjaamme eri keinoin vettä ja siten jäätä pois greeneiltä ja greenien matalista kohdista. Tulemme laittamaan hirvinauhaa ja verkkoaitaa joidenkin greenien ympärille estääksemme eläimet ja hiihtäjät liikkuvan niiden yli (lumi pakkaantuu ja jääkerros kasvaa). Suunnittelemme myös miten aurausta ja lumen siirtämistä pois greenien läheisyyksistä tulisi toteuttaa. Ykkös- sekä 18. väylät ja varsinkin greenit ovat laskettelu- ja pulkkarinteiden alapuolella, pyrimme estämään kaikki liikkuminen greenien läheisyydessä. Pulkkamäen hissi on jostain syystä kasvanut ensin kentänhoidon huoltotien yli ja nyt vielä lähemmäksi Porkkala 1, toivotaan että pulkkailijat ja hiihtäjät saadaan ohjattua pois kentältä. Jokainen lumella liikkuva pakkaa lunta ja siten hidastaa sen sulamista keväällä.

Muistetaan että talven aikana golfkentällä saa ainoastaan liikkua suksin ja sille merkatuilla alueilla (laduilla)!

Tällä viikolla kentällä valmistellaan greenejä samanlaisen talven varalta kuin viime vuonna, eli ohjaamaan vettä ja jäätä pois ja nopeuttamaan sulamista sekä ohjaamaan sulamisvettä poispäin. Teemme myös väylien ja greenien ruiskutuksia. Bunkkereiden kunnostus jatkuu. Vesi otetaan pois käytöstä ennen maan jäätymistä rangen pallopesurista ja kentän vessoista sekä vesipisteiltä. Kentänhoitajamme sekä kuvaajamme on kuvannut greenejä ilmasta. Ilmakuvista saadaan vertailukuvaa alkukauteen sekä ensi keväälle, mutta myös analysoitavaa eri ruoholajikkeista, mahdollisista taudeista ja kuolleista kohdista.


V. 45 Mitä rangella tapahtuu?

Ollaan saatu paljon sateita ja enemmän on luvattu, kentät ovat märkiä ja autokielto voimassa luultavimmin koko viikon. Porkkalan puolella suoritetaan väylien syväilmastusta, huomioikaa että traktori ei koko ajan voi väistää pelaajia. Mitään haittaa tämä työ ei tee pelipinnoille, jos kuitenkin nurmi menee pienelle rullalle se korjataan mahdollisimman pian. Suljetulla Vanhalla Peuralla tehdään greenien syväilmastus. Bunkkereiden kunnostus jatkuu Vanhan Peuran puolella. Tiistaina rangella alkoi valmistelut ensi kautta varten. Koko rangen etuosa (ensimmäiset n. 20m) syväilmastetaan, kylvötään ja tasoitetaan kasvualustalla. Tavoitteena on väyläpituuteen leikattu nurmirange. Nyt kauden lopussa ja ensi kauden alussa on hyvä muistaa, että pysytellään matoilla ja annetaan nurmen kasvaa rauhassa, jotta saisimme nauttia harjoittelulyönneistä nurmelta taas tulevaisuudessa! Huoltohallilla tapahtuu, kun leikkurit, golfautot sekä työautot pestään sekä huolletaan perusteellisesti ja laitetaan talvisäilöön. Jätämme aina muutaman työauton sekä isomman koneen ja traktorin talvikäyttöön, esimerkiksi lumen auraamiseen ja muuhun huoltotyöhön. Talven lähestyessä Peuramaa Ski alue ja pysäköinti vilkastuu. Tarvikkeita rinteeseen ja työkoneita voi olla säilössä golfkentän läheisyydessä ja lisääntynyt työmaaliikenne voi myös pahentaa siirtymätien kuntoa (ykkösiltä kakkosille).


V. 44 Miksi kentät suljetaan vaikka pelisäitä vielä on?

Vanha Peura on nyt suljettu kauden 2022 osalta. Miksi Vanha Peura ensin? Kaikki teidämme että VP on meillä se kentistä suositumpi, jolloin se kokee enemmän kulutusta. Kenttä pääsee nyt ansaitulle levolle kaikesta stressistä, päästään laittamaan se talvikuntoon ja toivomme ett talvi on suotuisa ja päästään avaamaan VP hyvässä kunnossa. Entäs miksi kentät suljetaan vaikka pelisäitä vielä on ja kentät ovat parhaimmillaan? Viime talvi oli haasteellinen ja kentänhoito on koko kauden hoitanut kenttien eri osaalueita. Nyt kun aurinko ei enää kuivaa ja maa on kostea, nurmi on vihreää ja tuuheaa. Yö-, aamu- ja päiväpakkaset yleistyvät eikä jäisellä kentällä voi pelata. Syksyisin kenttä on märkä ja pahimmillaan mutavelliä. Kaikki toiminta pehmeällä maalla rikkoo pelipintoja. Koska ruoho ei enää kasva, se ei myöskään elvy samalla tavalla kuin kesällä kaikesta stressistä. Jokainen jalanjälki, renkaanjälki, lyönti- ja alastulojälki voi jäädä talveksi ja ensi kaudeksi, pahimmassa tapauksessa ne aiheuttaa tauteja. Kentänhoitokin välttää nurmikolla ajamista. Ennen pakkasia tehdään myös viimeisiä hoitotoimenpiteitä, joitakin jotka häiritsisivät peliä. Peuramaalla on talvella hiihtolatuja, ja greenejä suojellaan kaikelta turhalta paineelta aitaamalla ne. Aitaaminen ei onnistu maan ollessa jäässä. Teemme myös suurempia reikiä vettä keräävien greenien pintaan jotta vesi ja siten jää ei kerääntyisi viheriölle. Viime talvesta ja kuluvasta kaudesta on otettu paljon oppia. Kaiken tämän kauden hoitotöiden jälkeen toivomme erittäin hyvää talvea jolloin me pääsisimme aloittamaan kauden 2023 hienoilta pelipinnoilta.

Tällä viikolla kentillä tehdään syyspuhalluksia ja säiden salliessa ruiskutuksia. Bunkkereiden huoltotyöt jatkuvat. Vanhalla Peuralla suoritetaan greenien poraus, jotta vesi ja jää ei kerääntyisi greenien laaksoihin. Estämme myös veden valumisen greeneille, jotka on rinteessä, ohjaamalla vedet muualle "muurien" avulla. Aurauskepit asetetaan ympäri Peuramaan teitä, melkein kaikki aurataan talvisin. Kun tiet saavat oranssit kepit, merkataan kentän kaivot sinisillä kepeillä.


V. 43 Vanhan Peuran viimeinen viikko

Vanha Peura on viimeistä viikkoa auki, viimeinen pelipäivä on sunnuntaina 30.10. Porkkalan greeneille tehdään syväilmastus, jonka jälkeen jyräys ja reiän vaihto, eli greeni on heti hyvässä pelikunnossa. Reiät ovat syvempiä, mutta todella kapeita joten niitä tuskin huomaa. Työ on hidas joten talvigreeni käytössä kyseisellä väylällä. Vanhan Peuran greenit syväilmastetaan kentän sulkemisen jälkeen. Syväilmastus lisää greenin veden- sekä hapenottokykyä. Tällä viikolla suoritetaan myös Vanhan Peuran väylien syväilmastus. Tämäkin etenee hitaasti, ja suurella traktorilla, joten toivomme että pelaajat väistäisivät traktoria (ilman että lyö päin!), ettei kuljettajan tarvitse ajaa sivuun jatkuvasti jolloin työ ei etenisi lainkaan. Bunkkereita laitetaan kuntoon, alkaen Vanhalta Peuralta, jotta voimme aloittaa ensikauden hienoista hiekkaesteistä. Viheriöt leikataan todennäköisesti viimeistä kertaa tänä vuonna loppuviikosta, hyvät puttipinnat viikonlopuksi! Kentät, varsinkin Vanhalla puolella, on todella märkiä, joten autokieltoja tulossa.


V. 42 Lehdet tippuu tuulessa

Greenit leikattiin 4,50mm maanantaina. Drill & Fill jatkuu yhdellä greenillä kerralla, silloin kyseisellä väylällä talvigreeni. Tuuliset säät tiputtavat lehtiä ja muuta roskaa, greenit ja väylät puhalletaan aina tarpeen mukaan. Bunkkereiden reunoja kunnostetaan, rikkaruohoa poistetaan ja lisätään hiekkaa. Nyt on hyvä aika tehdä bunkkerityöt kun mikään ei enää kasva niin saadaan aloittaa ensi kausi hienoilla bunkkereilla. Peuramaalla on 123 bunkkeria joten kaikkien läpikäyminen vie aikaa. Jos loppuviikosta ei sada ja tuule pystymme ruiskuttamaan talvehtimisen kannalta tärkeitä aineita.


V. 41 Drill & Fill

Tällä viikolla suoritetaan Drill & Fill-toimenpiteet huonokuntoisimmilla greeneillä. Kone etenee hitaasti joten toimenpiteen ajaksi talvigreeni kyseisellä väylällä käytössä. Käytännössä Drill & FIll tarkoittaa greenin "super" ilmastusta, kone poraa reiän greenin pintaan ja täyttää reiän hiekalla siinä samalla. Reiän syvyys ja paksuus on itse valittavissa. Reiät ovat vähän isompia mutta myös vähän harvemmin jos vertaa perus ilmastukseen tai holkitukseen. Greenin pinta voi olla hiekkainen ja hieman epätasainen heti toimenpiteen jälkeen, mutta kenttähenkilökunta pyrkii saamaan greenin aina mahdollisimman hyvään pelikuntoon, mahdollisimman pian. Kentällä leikataan myös vielä sitä mikä kasvaa, ei kuitenkaan läheskään yhtä usein kun kesällä. Greenit leikataan muutama kerta viikkoon, leikkuukorkeus on tällä hetkellä 4,50mm. Ympäri kenttää tehdään myös loppukauden ruiskutuksia, tauteja ja hometta vastaan, jotta talvehtiminen onnistuisi mahdollisimman hyvin. Ruiskutukset tehdään säävarauksella. Jokapäiväisiin työtehtäviin kuuluu tietenkin myös kentän pelikunnossapito, eli lehtien ja muun syysroskan poispuhaltaminen ja muu ylläpito sekä talven valmistelu. Koneita pestään ja huolletaan pikkuhiljaa talvitauolle.

Kenttä on vehreimmillään nyt, tervetuloa pelaamaan!


V. 40 Cross Country

Viime viikolla kaikille par 4- ja 5 väylille saatiin uudet etäisyystupsut. Tupsu näyttää tarkan etäisyyden greenin keskipisteeseen. Punainen tupsu on 100m, keltainen 150m ja valkoinen 200m. Kun ruoho ei enää kasva ja viimeisiä leikkuita suoritetaan, aletaan myös samalla laittamaan koneita talvikuntoon. Tarkka käsinpesu saa kaksi vuotta vanhat leikkurit näyttämään upouusilta taas. Koneille supritetaan myös isompi huolto. Talven aikana leikkuuyksiköitä ja teriä teroitetaan. Greenien leikkuukorkeus on kirjoitushetkellä 4,00mm, eikä niitä leikata enää kuin muutama kertaa viikossa. Greeneiltä puhalletaan tarvittaessa lehdet ja muut syksyn roskat pois ja poistetaan kaste (jos ei ole sateista). Alkuviikosta Pikku Peuran greeneille tehtiin pystyleikkuu, kylvö ja hiekoitus. Vanhan Peuran greenien ympärykset ilmastettiin ma-ti, homma jatkuu Porkkalan greenien ympäryksillä keskiviikosta. Tiistaina kentänhoito oli lauantain Cross Country-kisan suunnittelussa mukana ja valmistautuu tekemään pieniä muutoksia kenttään, sekä kisaa varten että takaisin normaaliksi. Hauska ja erilainen kisa tulossa!


V. 39 Nautitaan hienoista syyspeleistä!

Kohta ollaan lokakuun puolella mutta säät suosivat golffaajia! Kentät ovat kauniissa syysväreissä, mutta ennen kaikkea kuivat ja hienossa kunnossa. Maanantaina alkaa Porkkala väylien kylvö sekä hiekoitus, ja sama jatkuu Porkkalan valmistuttua tiistaina tai keskiviikkona Vanhan Peuran puolelle. Myös Vanhan Peuran väylien holkitus jatketaan loppuun. Lyöntipaikkojen hiekoitus ja harjaus sekä Pikku Peuran greenien pystyleikkuu sekä kylvö tapahtuu mahdollisuuskien mukaan lähiaikoina. Leikkuita ei enää paljoa ole kun lämpötilat (etenkin öisin) ovat niin alhaisia. Greenien leikkuukorkeutta on nostettu 1,00mm (eli 3,50mm leikkuukorkeus) eikä niitä leikata enää joka aamu. Greeneiltä poistetaan kaste käsin leveällä harjalla niinä aamuina kun leikkuuta ei suoriteta. Kaste poistetaan jotta tauti- ja homeriski vähentyisi, mutta myös että pallo rullaisi nopeammin.


V. 38 Syksyn hoitotoimenpiteitä

Edellisinä viikkoina Porkkalalla tehtiin talvivalmisteluja, ja runsaiden sateiden jälkeen kenttä on nyt vehreämpi ja paremmassa kunnossa kuin mitä se on ollut koko kautena. Tällä viikolla vuorossa on Vanha Peura, jossa tehdään lyöntipaikkojen holkitus ja kylvö sekä väylien pystyleikkuu, holkitus, kylvö ja hiekoitus. Holkitus-papanat poistetaan kentältä mahdollisimman nopeasti, pahoittelemme kuitenkin jos näistä aiheutuu haittaa pelille. Muistetaan että nämä ovat välttämättömiä toimenpiteitä talvehtimisen ja tulevien kausien osalta. Porkkala 12 väylä-wc on poistettu käytöstä loppukaudeksi. Hienojen väylien lisäksi sekä greenit että greenien ympärykset ovat hienossa kunnossa, kummallakin kentällä. Nautitaan syyspeleistä ja kauneista väreistä.


V. 36 Kentän holkitus

Peuramaa golfin syystyöt pyörähtävät isomman käyntiin tällä viikolla. Kuten aiemmin on tiedotettu, on pelipinnoilla kasvin kannalta liiaksi kuitua, jota nyt aletaan poistamaan. Työt aloitetaan Porkkalan väyliltä tiistaina 6.9 ja jatkuvat aina siihen asti, kunnes kaikki 18:sta väylää on holkitettu. Samaan aikaan pyritään tekemään Porkkalan puolen lyöntipaikat, mutta se katsotaan resurssien mukaan ensi viikon aikana.


Holkituksen tarkoituksena on nostaa/poistaa kasvualustasta kuitua pois. Työssä on muutama vaihe, joka hetkellisesti haittaa hieman pelaamista. Koska kuidussa on myös hieman hiekkaa mukana, tulemme holkituksen jälkeen odottamaan hetken aikaa, että "papanat" kuivuvat, jonka jälkeen ne verkotetaan/harjataan. Näin ollen saamme kuidussa olevan hiekan talteen, eikä turhaan kerätä sitä pois. Harjauksen jälkeen papanat kerätään koneellisesti pois. Seuraavalla viikolla väylien heikoimmat kohdat kylvetään ja hiekoitetaan. Holkituksella saamme kasvualustaan lisää vedenläpäisevyyttä, tehostettua kasvin ravinteiden ottoa, vähennettyä tauti painetta, lisättyä hapen määrää ja paremman pelipinnan tulevaisuudessa.


Syksyn aikana Peuramaan jokaiselle pelialueelle tullaan tekemään kentän kuntoa parantavia toimenpiteitä, joista infotaan viikottain. Kuten mainittua, työt haittaavat pelaamista vain marginaalisesta.


Alla löytyy havainnolistava kuva!


1. Optimaalinen kuidun määrä on noin sentin verran. Osalla Peuramaan väylistä kuitua on jopa 6 cm

2. Kastelulla on vaikea saada hyvää lopputulosta, koska kuitu läpäisee vettä todella huonosti. Vesi tulisi saada tasaisesti koko kasvualustaan.

3. Holkituksen hyödyt


V. 35 Säät kylmenevät

Öisin lämpötila lähenee jo nollaa mutta päivisin aurinko vielä lämmittää. Tiesitkö että yön kylmin hetki on kun aurinko nousee? Muistetaan ettei jäätyneelle kentälle tai harjoitusalueelle saa mennä. Golfkentät on parhaimmillaan loppukesästä. Kentällä leikataan vielä normaalisti. Heiniä poistetaan kentältä ja kaisloja raivataan lammikoista. Bunkkereiden reunat ruiskutettiin rikkatorjuntaaineella. Kenttiä ja ennen kaikkea griinejä aletaan myös pikkuhiljaa hoitamaan syys- ja talvikuntoon. Nämä ovat mm. ruiskutukset, ilmastukset, pystyleikkuut ja holkitukset. Suoritamme myös kylvöä mahdollisuuksien mukaan. Molempien kenttien greenit syväilmastettiin viikonvaihteessa. Hoitotoimenpiteet hoidetaan aina niin että ne vaikuttavat peliin mahdollisimman vähän. Kenttähenkilökunnan tiimi pienenee kun kesä- ja kausityöntekijät palaavat koulun penkille.


V. 34 Syksy lähestyy mutta kentän kunto senkun paranee

Vihreää on ja nurmi kasvaa. Kentänhoito keskittyy tavallisiin leikkuutehtäviin. Myös vesiesteiden reunoja siistitään ja kaislikoita raivataan Peuramaan kaislaleikkuri-"veneellä". Kuolleita puita ja pensaita poistetaan kenttäalueilta. Perjantaina Vanhan Peuran greenit saavat syyskauden ensimmäisen syväilmastuksen. Pyrimme aina isompien greenitöiden jälkeen palauttamaan greenit mahdollisimman hyvään pelikuntoon, mikä tarkoittaa mm. leikkuuta, puhallusta ja jyräystä.


V. 33 Mestis-viikko

Tämän viikon viikonloppuna pelataan Peuramaan mestaruuskisat. Viikon aikana kentällä ei tehdä mitään suurempia hoitotoimenpiteitä jotta pelipinnat olisivat mahdollisimman hyvät ja tasaiset. Ruohoa leikataan paljon, ja harkitaan tarkkaan leikkuupäivät jotta nurmet olisivat oikeissa pituuksissa kisaviikonloppuna. Greenien leikkuukorkeus pudotetaan (3,00mm -> 2,70mm) ennen viikonloppua. Viikon aikana molempien kenttien greenejä ruiskutetaan.

Joka viikonloppu kauden aikana on kentänhoidosta ainakin kolme työntekijää paikalla, sekä lauantaisin että sunnuntaisin. Tavallisesti pallot kerätään rangelta, ja kaikki greenit leikataan 5:30 alkaen. Kisaviikonloppuna töitä on vähän enemmän, kun leikkuun ja pallokeruun lisäksi reiät vaihdetaan ja greenit jyrätään, tarpeen mukaan myös bunkkerit haravoidaan.


V. 32 Mestaruuskisat lähestyvät

Vanhan Peuran tee-boksit saivat maanantaina lannoituksen. Greenit ruiskutetaan nestemäisellä lannoituksella. Bunkkereita parannetaan, hiekan määrä tarkastetaan ja hiekkaa siirretään bunkkerin sisällä jotta joka kohdassa olisi tasaisen paljon hiekkaa. Porkkalan greeneille tehdään kylvöt, ilmastukset ja hiekoitukset. Näiden lisäksi tavalliset leikkuut ja jyräykset. Klubitalon ja rangen välimaastossa maadoitetaan sähkökaapeli uutta sähkökaappia varten, mikä puolestaan mahdollistaa uusia hienoja asioita.


V. 31 Leikkurit

Ollaan elokuun puolella ja kentänhoidolle se tarkoittaa paljon leikkuuta. Leikkaamme päivittäin ja ruiskutamme myös kasvunsäätöä.

Peuramaalla on valtava konekanta, suurin osa koneista on Toro-merkkisiä musta-punaisia koneita. Hybriditeknologiaa on jo monessa leikkurissa. Hybridileikkurit eivät toimi aivan kuten hybridiautot, vaan jokaisen leikkuuyksikön oma moottori toimii hydrauliikan sijaan sähkömoottorilla jotka saavat sähköä generaattorista. Väylät, tee-paikat, foregreenit, approachit ja greenit leikataan hybridileikkureilla. Hybriditeknologialla vähennetään sekä polttoaineen kulutusta että riskiä öljyvuodolle. Raffileikkurit ovat suurimpia leikkureita, ja ne käyttävät Smart-energy-toimintoa jossa tietokone automaattisesti säätää moottorin ja leikkuuyksiköiden moottoreiden kierrosten määrää maastosta ja leikattavasta riippuen. Leikkureiden lisäksi Toro-merkkiä löytyy meidän greenijyristä, bunkkerikoneista, ruiskutusautoista ja lava-autoista, joista muutama täysin sähköllä kulkevaa.

Leikkuuyksikkö on leikkurin alla sijaitseva yksittäinen leikkuri, raffileikkureissa näitä on 7, väyläleikkureissa 5 ja greenileikkureissa 3 jne. Kaikki paitsi raffit ja semiraffit leikataan kelaleikkureilla jossa näkyvät terärullat pyörivät eteenpäin. Terärullan alapuolella maata pitkin liukuu vastaterä, ja kun ruoho (2-14mm korkea) joutuu näiden väliin se katkeaa juuri toivottuun korkeuteen puskien leikkuujätteet näyttävästi eteenpäin. Toinen leikkuutekniikka on monille tutumpi kotileikkurista, vaakatasoleikkurissa on omalla moottorilla varustettuja kupuja joidenka alla pyörii kaksipäinen terä (leikkuukorkeus noin 20-50mm). Greeneiltä, foregreeniltä ja approachilta sekä tee-paikoilta leikkuujäte kerääntyy yksikön etuosassa roikkuvaan koppaan, kun taas muilla alueilla terä rikkoo nurmen niin pieneksi ettei leikkuujätettä aina huomaa. Jos leikkuujätettä kuitenkin jää enemmän tai se on märempää voidaan turbiinipuhaltimella hieman avustaa levittämistä.

Leikkurit on tasapainoitettu ja renkaat tarkkaan suunniteltu ettei viheriölle tai muulle pelipinnalle jää renkaanjälkiä. Peuramaan leikkureissa on auton penkin tavoin säädettävät jousitetut istuimet, istuinlämmitys, turvavyö, valot, säädettävä ohjauspyörä ja isoimmissa jopa vakionnopeudensäädin.


V. 30 Peuramaa numeroina

Koko viikon paljon leikkuuta. Tiistaina Porkkalan greenit pystyleikattiin sekä hiekoitettiin.


Peuramaa on yksi suomen suurimmista golfkeskuksista kahdella 18-reikäisellä kentällä, yhdellä 9-reikäisellä par-3 kentällä sekä isolla rangella ja kolmella harjoitusgreenillä ja alueella, noin 130 hehtaarin kokoisella alueella. Vuonna 2021 Vanhalla Peuralla ja Porkkalassa pelattiin yhteensä yli 70 000 kierrosta.

Peuramaalla on yhteensä 49 viheriötä. Viheriöiden koot vaihtelevat 94 neliömetristä (Pikku Peura 5) aina 656 neliömetriin (Vanha Peura 9). Greenit leikataan joka aamu kauden aikana ja leikkuukorkeus on 0,1mm tarkkuudella. Reikiä greeneillä on yhteensä 63 kappaletta.

Tee-bokseja on yhteensä 88 kappaletta, joista 79 leikataan. Bunkkereita on 123 kappaletta. Vesiesteitä on 22 kappaletta.

Rangella on noin 50 lyöntipaikkaa joista muutama lyöntikatoksen alla. Rangen kokonaispinta-ala on 29 000 neliömetriä. Rangen palloautomaattiin mahtuu 43 000 palloa. Päällystettyjä asiakaspaikkoja on yhteensä 300 kappaletta (range + klubi).

Kesän kuivimpina aikoina Peuramaalla kastellaan noin 1 500 000 litraa vuorokautta kohden. Kasteluvesi tulee Vanha Peura 16 järvestä. Kastelun jälkeen vesi imeytyy maahan ja palaa alempiin vesiesteisiin, josta se pumpataan ylös Porkkala 14 vesiesteeseen, ja sieltä taas kulkee alas Vanha Peura 16 järveen.


V. 29 Kentänhoitajan päivä

Viime viikko oli sateinen, tästä viikosta on luvattu aurinkoista ja lämmintä = kenttä vihertää ja nurmi kasvaa. Kentällä leikataan paljon, tänä viikkona myös lannoitusta ja ruiskutusta.


Herätyskello soi jokaisella mahdollisimman myöhään, sitten vaatteet päälle ja menoksi. Jotkut syö aamupalansa kotona, autossa, junassa, aamupalaverissa tai vasta myöhemmin aamupäivän kahvitauolla. 5:30 jaetaan tehtävät ja juodaan kahvia. Jokainen saa aamun ensimmäisen tehtävän, johon tehtävästä riippuen menee 3-8h. Aamun tehtävä on aina tärkein, jotta hommat saadaan hoidettua ennen pelaajia eikä jäädä tukkeeksi. Kaikki aamutehtävät alkavat klubilta ja ykköstiiltä ja liikkuvat siitä eteenpäin. Jos tehtävä on esimerkiksi greenien leikkuu, jyräys tai reikien vaihto, on valmis jo kahvitauoksi (8-9 aikaan) ja jatkaa loppupäivän muiden auttamisessa tai muissa tehtävissä. Päivän toiset tehtävät eivät ala ykköstiiltä tai mene pelikentän mukaan, se voi olla ympäri kenttää, jokin tietty kohta tai alkaa 18. reiältä, josta lähdetään ”vastapalloon”. Silloin tapaamme jokaisen pelaajaryhmän vain kerran, kun liikumme vain heidän ohi. Lounasta syödään joko huoltohallilla omia eväitä tai Ravintola Peuran lounasbuffet 11-12 aikaan. Työpäivä päättyy aikaisintaan 13:30, mutta ahkerat työntekijät jatkavat mieluusti aurinkoisessa säässä ja haluavat saada työtehtävät valmiiksi, jotta seuraavana päivänä voi aloittaa uudella työtehtävällä. Päivän lopuksi jokainen pesee koneensa. Työpäivän jälkeen jotkut jäävät pelaamaan, loput lähtevät kotiin.

Jokaaamuiset tehtävät ovat greenien leikkuu sekä rangepallojen keruu. 2-3 kertaa viikossa leikataan foregreenit, approachit, semiraffit, väylät ja teepaikat. Reiät vaihdetaan 3-5 kertaa viikossa. Bunkkerit ajetaan 2-4 kertaa viikossa. Raffeja on kaikista eniten ja niitä leikataan 5 päivää viikossa. Range leikataan kerran viikossa. Peuramaalla on kolme kenttää, aamun leikkuut alkavat harjoitusalueilta, Vanhalta Peuralta ja Porkkalasta, ja kun ne ovat valmiit siirrytään Pikku Peuralle. Jotkut leikkuut suoritetaan yhdellä kentällä kerrallaan, jotkut toiset suoritetaan molemmille samaan aikaan samana päivänä, tämä vaatii jo taktikointia pelaajien välttämiseksi.

Tavallisia iltapäivätehtäviä ovat bunkkereiden kitkeminen, rikkaruohojen siimaus ja monet muut pienemmät tehtävät, jotka edistävät kentän ulkonäköä ja siisteyttä. Myös kaislikoita aletaan leikkaamaan kesän edetessä.

Sadepäivinä leikkaamme tavallisesti, jos ei vettä tule liikaa, jolloin joudumme välttelemään nurmella liikkumista ja leikkaamista. Sadepäivinä kentät on hiljaisia ja se helpottaa joidenkin muiden työtehtävien tekemistä. Myös huoltohallilla on paljon sisähommia.

Viikonloppuisin ja pyhinä rangepallot kerätään ja greenit leikataan. Jos kentällä on tapahtuma tai kilpailu, tulee myöskin muut tarvittavat leikkuut, reikien vaihto, bunkkereiden ajo sekä greenien jyräys.

Vaikean talven jälkeen on lukuisia muitakin hommia tehty. Pystyleikattu, ilmastettu, kylvetty, ruiskutettu, lannoitettu, hiekoitettu, kasteltu, odotettu jne.

Peuramaalla on valtava konekanta ja jokaista konetta täytyy huoltaa auton tavoin. Koneet ovat kovassa käytössä ja kuluvia osia on paljon. Teriä teroitetaan usein, leikkureita löytyy noin 15 ja leikkuuyksiköitä vielä enemmän. Leikkureiden lisäksi löytyy lava-autoja, bunkkerikoneita, traktoreita ja monia muita työkoneita.


V. 28 Vihdoinkin sadetta

Vanhan Peuran greenit ilmastettiin maanantain ja tiistain välisenä yönä. Porkkalan greenit ilmastettiin keskiviikkona. Ilmastuksen jälkeen tulee jyräys eli peliin toimenpide ei tee vaikutusta. Greenejä odottaa vielä pystyleikkuu, kylvö sekä hiekoitus. Vihdoinkin saamme myös sadetta. Sateet vaikuttavat positiivisesti kentän vehreyteen ja nurmen kasvuun mutta runsaat sateet antavat myös haasteita leikkuuseen sekä greenien hoitotoimenpiteisiin. Kenttä tulee olemaan märkä, pyydämme varovaisuutta. Lisäämme leikkuuta sateiden jälkeen runsaan kasvun vuoksi.


V. 27 Finnish Tour

Tällä viikolla Porkkalan kentällä pelataan Finnish Tour osakilpailu. Kentänhoito tulee kisapäivinä tekemään aamu- sekä iltavuoroja, välttääkseen kentällä liikkumisen kisan aikana. Alkuviikosta kentälle tehdään vielä erilaisia toimepiteitä (esim. greenien hiekoitus), kun loppuviikkoon kuuluu leikkuut ja jyräys. Vanha Peura saa tavalliseen tapaan leikkuut. Niin kauan kun vettä ei saada taivaalta joudumme myös kastelemaan paljon.


V. 26 Paluu arkeen

Vanhan Peuran projektiviikko on saatu päätökseen ja kentänhoito palaa ns. normaaliin arkeen. Kentällä voi nyt jo huomata huiman eron, viikko ilman pelaajia ja juhannus ilman koneita teki erittäin hyvää pelipinnoille. Toimenpiteitä kummallakin kentällä jatketaan. Tiistaina hiekoitimme Porkkalan greenit, torstaina ja perjantaina Porkkalan greenit syväilmastetaan ja jyrätään. Ensi viikolla aloitamme Finnish Tour-osakilpailun valmistelut Porkkalan kentällä. Leikkuukorkeuksia lasketaan ja kastelut käyvät yötäpäivää johtuen helteisestä säästä ja kylvöistä.

Pikku Peuralla avauslyönnit tulee suorittaa matolta, ei nurmelta.


V. 25 Project: Vanha Peura

Vanha Peura on suljettu viikko 25 kentänhoitotoimenpiteiden takia. Kentänhoito tekee pitkää päivää ja puhaltaa yhteen hiileen saadakseen tuloksia aikaan. Työpäivät alkavat koko kesän 05:30, nyt tehdään myös tarvittaessa iltavuoroja. Vanhalla Peuralla tehdään lukuisia eri toimenpiteitä greeneillä, greenien ympärillä, foreilla ja approacheilla, bunkkereissa, väylillä ja tee-bokseissa. Työtehtävistä lisätietoa Ajankohtaista-osiossa. Porkkalaa ei sovi unohtaa ja normaalit leikkuut tehdään myös. Toivotaan onnistunutta viikkoa ja että juhannuksena aurinko sekä kastelu saa kentän viimeisteltyä seuraavaa viikkoa varten. Peuramaan sosiaalisissa medioissa voi seurata eri työvaiheita videomuodossa.


V. 24 Kentänhoitajan etuajo-oikeus

Kentänhoitajilla ei ole suojaa, ethän lyö ennen kun työntekijä antaa luvan, siirtyy kunnolla sivuun tai on varmasti tarpeeksi kaukana. Kello 6-8 kentänhoitajilla on etuajo-oikeus jotta pääsemme etenemään työtehtävissämme eikä jäädä etuysille tukkeeksi. Ensimmäinen lähtö on 06:00, ethän avaa ennen sitä.

Jos greenillä suoritettava työ kestää pidempään, voi jäädä odottamaan tai edetä seuraavalle väylälle.

Porkkala 15 ja 16 välissä on varagreeni. Ethän ikinä lyö väärältä greeniltä! Väärältä greeniltä voi pallon dropata rangaistuksetta mailan mitan päähän (tässä tapauksessa fore-greenistä).

Pikku Peuralla avauslyönnit suoritetaan matolta.

Bunkkerit haravoidaan käytön jälkeen kunnollisesti ja harava laitetaan kokonaan bunkkeriin.

Divotit ja pallon alastulojäljet korjataan.

Kiitos yhteistyöstä!


Tavalliset kentänhoitotoimenpiteet ja leikkuut jatkuvat. Näiden lisäksi sekä greeneillä että tee-bokseissa tehdään ilmastuksia, ruiskutuksia, hiekoituksia ja kylvöjä.


V. 23 Lyöntipaikkojen ja greenien kylvö

Aloitamme lyöntipaikkojen kylvämisen. Ensiksi suoritetaan ilmastus jonka jälkeen kylvö. Aloitamme Vanhalta Peuralta. Greenien toinen kylvökierros alkaa Porkkalan greeneiltä. Kylvöt tehdään greeneille noin 3 viikon välein kunnes greenin toivottu kunto on tavoitettu. Työvaiheisiin kuuluu leikkuu, tapitus, kylvö, hiekoitus, harjaus, jyrä, uusi reikä ja lopuksi reilusti kastelua. Toimenpiteet jatkuvat tarpeen tullen ensi viikolla.

Griinien automatisoitu kastelu jatkuu, kastelu kiertää koko kentän muutaman tunnin välein ja pysyy päällä noin 3 minuuttia/greeni.

Pyydämme myös pelaajilta palvelusta, jotta kenttä pidetään pelikunnossa. Bunkkereiden haravointi unohtuu valitettavan monelta, muistetaan että ikinä ei ole niin kiire etteikö voisi jälkiä haravoida. Valitettavaa on myös että monet haravoivat todella huolimattomasti. Pitkät vedot, molemmilla käsillä ja koko käytetty alue haravoidaan, reunaan asti. Harava laitetaan takaisin bunkkeriin, niin että koko harava on bunkkerissa, bunkkerin reunan suuntaisesti. Kun nostatte pallot reiästä, tehkää se varoen, reiän reuna on hauras ja jos jokainen nostaa huolimattomasti menee reunat rikki. Pallo nostetaan kädellä tai rauhallisesti lippua nostamalla, jos lippu on jumissa voi sitä hieman kiertää korkin tavoin. Pallon alastulojäljistä ja divottien korjaamisesta on muistutettu ennenkin, mutta koska virheitä vielä löytyy, muistutamme uudestaan. Pelitovereita voi myös muistutta ja siten levittää sanaa. Kaikki nämä vaikuttavat kentän kuntoon nyt sekä myöhemmin, ja kaikkien, jopa sinun, kierros voi riippua jostakin näistä yllämainituista. Vaikka siirtosääntö onkin voimassa, poistuu se jossain vaiheessa eikä divotit yms. itsestään täyty.

Pikku Peura kentällä toivotaan että avauslyönnit tapahtuvat lyöntimatoilta, ei nurmelta.


V. 22 Tee-paikkojen ilmastus​​​​​​​

Tällä viikolla aloitamme tee-paikkojen ilmastuksen. Ilmastuksen jälkeen tee-paikat kylvötään sekä hiekoitetaan. Runsaat sateet ovat herättäneet väylät eloon ja aloitamme myös väylien ruiskutukset. Uusissa Toro ruiskutus-ajoneuvoissa on kätevä ominaisuus, joka tiputtaa pienen vaahtonokareen ruiskutuksen reunoille jotta ruiskuttaja helposti voisi nähdä mistä on jo ajanut. Huomioikaa myös että rangen huoltoaamut tapahtuvat noin kerran viikossa/kahdessa, riippuen rangen ruohon kasvusta sekä muista kentänhoitotoimenpiteistä, pitäkää Peuramaan kotisivuja silmällä.


V. 21 Greenien kastelu​​​​​​​

Greenien automatisoitu kastelu jatkuu! Greenit kylvettiin viime viikolla ja siementen itämiseen tarvitaan reilusti ja säännöllisesti vettä. Kastelu tapahtuu noin parin tunnin välein, muutamalla greenillä samanaikaisesti ja liikkuu koko Peuramaan läpi. Sprinklerit nousevat maasta veden paineella, eli jos huomaa lähistöllä olevan kastelua voi jo varautua että seuraavana voi olla oma greeni kyseessä. Kastelu kestää noin 5 minuuttia/greeni. Bägit ja autot kannattaa jättää hieman normaalia kauemmas greenistä. Henkilökunta jatkaa normaalia arkea ja odottaa sekä aurinkoa ja lämpöä että sateita.


V. 20 Greenien kylvöt ​​​​​​​​​​​​​​

Greenien kylvöt suoritetaan viikko 20. Prosessiin kuuluu kylvö, hiekoitus sekä harjaus jonka jälkeen mahdollinen jyräys sekä kastelu. Kentät ovat auki työn ajan. Greenille saapuessa voi joko jäädä odottamaan hetkeksi tai ohittaa väylän. Kun siemenet alkava itää, noin päivä kylvön jälkeen, on säännöllinen kastelu erittäin tärkeää. Kastelu tullaan automatisoimaan ja tapahtuu muutaman tunnin välein, tasatunnein, viiden minuutin ajan. Sadetus ei tapahdu jokaisella greenillä samaan aikaan.


V. 19 Miten voin pelaajana vaikuttaa kentän kuntoon?​​​​​​​

​​​​​​​Vaikean talven jäljiltä toivomme pelaajilta pelijälkien korjausta paremman pelialustan takaamiseksi.


Hyvät pelaajat!


Kentällä on huomattu, että sekä divotit väylillä että pallon alastulojäljet griineillä jäävät harmillisesti usein korjaamatta. Vaikka nyt alkukaudesta päteekin siirtosäännöt ja pallon voi divotista siirtää, loppuu siirtosääntö jossain vaiheessa, eikä reiät itsestään täyty. Laitathan siis nurmenpalan takaisin paikoilleen ja astu sen päälle, että se varmasti pysyy paikoillaan eikä vaikeuta kenenkään peliä. Peuramaalla ollaan jo pitkään saatu nauttia hienoista griineistä, mutta se ei ole pelkästään kentänhoidon ansiota. Pallon alastulojäljet on erittäin tärkeä korjata koko kauden ympäri, mutta erityisesti kauden alussa sekä lopussa. Nämä tekee griineistä epätasaisia ja pallo pomppii ärsyttävästi putissa, sekä omissa että kanssapelaajien. Keväällä pallon korjaamattomat alastulojäljet vaikuttavat siihen, mihin kuntoon griini saadaan kesäksi, ja syksyllä griinin talvehtimiseen. Jos griineillä on kuolleita kohtia, värit vaihtelevat tai ympyröitä/läikkiä, on yleensä syynä tauti, mikä on korjaamattomasta alastulojäljestä lähtenyt leviämään. Kolmas asia minkä pelaaja voi tehdä paremman pelikentän takaamiseksi on bunkkerissa jälkien haravointi. Pieniä asioita, mutta vaikuttavat hurjasti kanssapelaajien pelikokemukseen, kentän kuntoon sekä kentänhoidon työtehtäviin.

Det är väldigt viktigt att reparera divots på fairwayn samt bollmärken på green. Kom även ihåg att kratta i bunkern efter dig. Vi hoppas alla kunde göra sitt absolut bästa för att vi skall kunna ha en underbar golfsommar på fina banor och jämna green. Tack!


Kiitos yhteistyöstä ja mukavaa golfkautta!