Meidän tapa pelata - UKK


Golfkäyttäytyminen eli paljon puhuttu etiketti on normaalia, kohteliasta käyttäytymistä. Peuramaan arvoihin kuuluu turvallinen, muut pelaajat huomioiva käyttäytyminen sekä kentän kunto edellä meneminen.

Peuramaan golfetiketti on kiteytetty kaikkia kunnioittavaan ja huomioonottavan käyttäytymiseen.

Yhteiset pelisäännöt tuovat peli-iloa kaikille, tarkoituksena turvallinen ja ripeästi etenevä peli.

Etiketti meillä on tiivistetysti:

 • Kentän kunto AINA edellä. Kenttä on pyhä ja sen kunnosta voi jokainen huolehtia omalta osaltaan. Toisinsanoen paikkaa aina jälkesi ja ilmoita mahdollisesta ilkiteosta henkilökunnalle.
 • Huomaavaisuus toisia pelaajia kohtaan – älä liiku tai melua muiden lyödessä
 • Turvallisuus kentällä ja harjoitusalueilla
 • Ripeästi etenevä pelitapa
 • Siisti golfkentälle sopiva pukeutuminen
 • Puhelin on hyvä pitää äänettömällä
 • Peli perustuu pelaajan tinkimättömään sääntöjen noudattamiseen ja rehellisyyteen. Tätä tarkoittaa pelin henki.
 • Kannustava ja suvaitsevaisen ilmapiirin ylläpito - jotta jokaisella on mukava pelata!
 • Henkilökunnan kunnioittaminen ja heidän ohjeiden noudattaminenGolfpukeutuminen

Kunnioitamme lajikulttuurin mukaista pukeutumista ja pelaajalta odotamme aina siistiä pukeutumista. Emme vaadi pelaajilta tarkkaa vanhanaikaisen mallin vaatetusta ruutuhousujen, kauluspaidan ja puuvillaliivin kera mutta tulemme huomauttamaan jos kierrokselle lähdetään liian rennoissa vaatteissa. Pukeutuminen ei voi mennä vikaan pikeepaidalla, housuilla, sortseilla tai golfhameella! Emme suosi farkkuja tai kotiverkkareita. Jos verkkarisi ovat lajikulttuurin mukaiset ja siistit - eikä caddiemasterimme erota housusi olevan verkkarit - You're good to go! Peuramaan pukeutumiskulttuuri on rento, ja itsensä ilmaisu myös golfkentälle pukeutumisessa on kannustettavaa, pidetään silti maalaisjärki mielessä.

Golfiin sopivia vaatteita myydään kaikissa urheilu- ja vaateliikkeissä sekä meidän omassa pro shopissa klubilla. Monella löytyy juuri sopivanlainen varustus omasta vaatekaapista, joten pukeutumisesta ei lajia aloittelevan kannata missään nimessä kannata stressata! Harjoitusalueillamme on sallittua kulkea rennommissa vaatteissa, mutta kentälle menijöiden pukeutuminen on oltava siistimpää.

Turvallisuus

Kovalla vauhdilla lähtevä golfpallo voi pahimmillaan aiheuttaa vakavia vammoja. Siksi turvallisuutta ei missään tapauksessa saa vaarantaa. Pyri aina sijoittumaan siten, ettet joudu ryhmäsi muiden jäsenten pelilinjalle. Kun olet lyömässä, muista ottaa huomioon myös väylän reuna-alueilla liikkuvat.

Jos pallo kaikista varotoimista huolimatta karkaa ennalta arvaamattomaan suuntaan ja uhkaa muita pelaajia tai sivullisia, on lyöjän velvollisuutena välittömästi huutaa kantava ”FORE!”-huuto.

Pelaajien on kannettava vastuunsa myös kentänhoitajien turvallisuudesta. Kentänhoitajalla on kentällä aina etuoikeus. Voit jatkaa peliä vasta, kun hän on antanut siihen luvan esimerkiksi kädenheilautuksella.

Turvallinen pelitapa:

 • Kun teet mailalla harjoitussvingejä, varmista aina ettei maila voi osua kehenkään lähellä olevaan
 • Lyö vasta kun edellinen ryhmä on turvallisen etäisyyden päässä
 • Huuda ”FORE!”, jos on pienikin vaara pallon osumisesta toisiin ihmisiin
 • Älä pelaa ukonilmalla! Keskeytä aina pelaaminen ja hakeudu turvaan, jos uskot salamoinnin uhkaavan sinua

Pelinopeus

Jotta golfkierros etenisi kitkattomasti ja joutuisasti, ole valmis lyömään kun vuorosi tulee. Mieti maila valmiiksi ja laita hanska käteen jo odottaessasi. Joutuisa eteneminen tarkoittaa myös reipasvauhtista kävelemistä.

Jos pelaajat alkavat jäädä jälkeen edellä kulkevasta ryhmästä, on takana tuleville annettava mahdollisuus ohittamiseen. Ohittaminen käy vaikkapa siten, että pelaajat antavat griinin tuntumasta takaa tuleville ohitusmerkin ja antavat näiden lyödä. Sen jälkeen oma ryhmä pelaa reiän loppuun ja jää seuraavalle tiiauspaikalle odottamaan kunnes ohittanut ryhmä on edennyt lyönnin kantamattomiin.


Ovatko koirat sallittuja kentällä?

Olemme koiraystävällinen kenttä! Meistä on upeaa, kun pelaajat ottavat karvaiset kaverinsa mukaan kierrokselle. Pelaaja on vastuussa omasta koirastaan, joten noudatetaan muutamia asioita:

- Koiran on aina oltava kiinni kentällä
- Koira ei saa häiritä ketään kentän pelaajaa esim. haukkumalla tai juoksemalla pallojen perässä
- Koiran jäljet siivotaan aina.
- Omistajan on huomioitava, että käytämme erilaisia lannotteita, ja kasvintorjunta aineita kentällä, jotka voivat olla vaaraksi koiralle. Jos koirasi on taipuvainen syömään maasta löytämiään asioita, lienee turvallisinta että koira jää kotiin.


Kentän kunnosta huolehtiminen

Tärkein etiketillinen asia jos meiltä kysytään!

Lyöntijälkien korjaaminen on golfarille itsestäänselvyys. Väylällä irti lyödyn turpeen voi parhaassa tapauksessa saada juurtumaan paikoilleen painamalla se huolellisesti maahan.

Huolellinen haravoiminen ja jälkien korjaaminen bunkkerissa on muiden pelaajien huomioimista.

Griinillä pallon jättämien alastulojälkien korjaaminen on ehdoton edellytys griinin hyvinvoinnille. Korjaa aina vähintään oman pallosi alastulojälki. Tämä käy parhaiten tarkoitukseen valmistetulla griinihaarukalla, meiltä löytyy ilmaisia greenihaarukoita caddiemasterin tiskiltä. Tee työtä reunoilta keskelle nostamatta haarukkaa liiaksi ylöspäin; näin juuret pysyvät parhaiten kunnossa. Tasoita jälki lopuksi putterilla.

Muista myös:

 • Jätä bägi ja kärryt tiiauspaikan viereen – muista sama myös griinin ympäristössä
 • Harjoitussvingeissä ei tarvitse kuopia maata ja kuluttaa kenttää
 • Kävele griineillä ja reiän ympärillä niin, ettei se aiheuta vahinkoa griinin pinnalle
 • Palauta kärryt ohjeiden mukaiseen paikkaan pelikierroksen jälkeen

Toiminta griinillä

Puttaaminen vie usein harjoituskierroksellakin kohtuuttoman paljon aikaa. Paras keino nopeuttaa peliä on, että tutkailee puttilinjaansa jo ennen omaa vuoroaan, muttei tietenkään häiritse muita. Pallon voi jättää merkitsemättä, jos se on sivussa eikä häiritse muita pelaajia.

Griinillä liikkuessa vältetään astumasta muiden pelaajien puttilinjoille. Lippua huoltaessasi katso, ettei varjosi lankea puttilinjalle. Kohteliasta on myös estää lippua lepattamasta äänekkäästi tuulisella säällä.

Kun reikä on pelattu loppuun, griini tulee mahdollisimman nopeasti jättää vapaaksi. Merkinnät tuloskorttiin ehtii tehdä seuraavalla tiiauspaikalla.

Pelaamaan lähtiessä

 • Tule ajoissa kentälle ja ilmoittaudu ennen lähtöaikaasi caddiemasterille!
 • Kierros alkaa aina ykköstiiltä
 • Merkkaa pallosi, jotta tunnistat sen
 • Esittäydy ryhmäsi pelaajille, joita et tunne
 • Nauti ulkoilusta ja parhaasta ajasta kentällä!

  Muista että caddiemaster on aina valmis vastaamaan kysymyksiisi ja auttamaan sinua! Olemme täällä teitä varten :)